Votul alb!

Votul alb sau votul de protest reprezinta, in orice sistem democratic, dreptul cetatenilor de a-si manifesta nemultumirea sau nehotararea in cadrul proceselor electorale cum sunt alegerile sau referendumurile.

Acest tip de vot este consecinta directa a esecului sistemului politic de a recastiga increderea electoratului si exprima dezamagirea si nehotararea cetatenilor chemati la vot. Votul alb are, insa, o calitate singulara. Le permite cetatenilor sa isi exercite dreptul la vot si sa participe la procesul central al oricarei democratii: alegerile, momentul cheie in care alegatorii isi desemneaza alesii.

Supranumit si “absenteism civic” de organizatiile din Franta, unde Adunarea Generala a aprobat, in 2003, proiectul de lege 1459 (2002-2003) pentru recunoasterea votului alb, acest tip de vot constituie un instrument esential pentru imbunatatirea platformelor politice si a programelor de guvernare.

Putin cunoscut in Romania, votul alb reprezinta un subiect important de dezbatere in democratiile din intreaga lume si o realitate pentru tari dezvoltate ca Franta, Belgia si Suedia.

La nivel european exista o serie impresionanta de grupuri si organizatii care militeaza cu succes pentru introducerea votului alb ca vot valid in scrutinele electorale.

Un astfel de exemplu este “Citoyens européens pour le vote blanc” (www.cevb.org) din care fac parte tari ca Danemarca, Spania, Bulgaria, Irlanda, Marea Britanie unde exista proiecte legislative si miscari cetatenesti importante pe aceasta tema. Mai multe informatii pot fi accesate si de pe urmatoarele adrese: www.vote-blanc.org, www.ProtestVoteParty.org.

Votul alb constituie si un mijloc dinamic si modern de a creste nivelul de participare civica si de reducere a fenomenului de alienare in randul segmentului de varsta 18-25 ani, caracterizat de cele mai multe ori prin absenteism, nehotarare, dezinteres.

Ca sa votezi alb, este suficient sa lasi buletinul de vot nestampilat. Voturile albe nu sunt insa, considerate voturi valide si prin urmare nu conteaza in procesul de distribuire a mandatelor.

Noi nu incurajam si nu promovam votul alb decat in masura in care stimuleaza participarea cetatenilor la vot si contribuie la reducerea absenteismului la urne.

Reclame

Etichete: , , , ,

3 răspunsuri to “Votul alb!”

 1. i.o.flavius Says:

  Servus…
  Nu e o idee rea. Macar ca lumea sa constientizeze de ce nu merge la vot, sa isi transforme absenteismul in argumente…
  Cele bune

 2. Sictireli Says:

  De acord. Am auzit si eu cate ceva despre votul alb. Insa, am o intrebare, sau daca doriti, o teama. Imi este teama ca votul meu, ALB, va deveni, prin aranjamente intre reprezentantii unor partide, un VOT STAMPILAT. In Romania este posibil orice. Stiu ce vorbesc. Nu e fantezie. Intrebarea este: cum sa facem ca VOTUL ALB sa ramana ALB?
  Eu sunt unul dintre cei ce si-au umplut Cartea de Identitate cu stampile. Nu am lipsit de la vot niciodata in 20 de ani de democratie. Cand nu am avut ce vota, am anulat votul, ca sa fiu sigur ca nu va fi manarit de cineva.
  Subscriu initiativei Dvs.

 3. Bloghita Says:

  @Sictireli- Daca merg 200.000 de oameni la vot lasand buletinul alb, nu cred ca o sa il stampileze. Si votul alb este considerat dincolo protestul cel mai potrivit pentru cei care nu au pe cine vota.
  Acolo de ce nu se stampileaza voturile albe?
  Eu am incredere ca nu imi stampileaza nimeni buletinul de vot, si o sa votez mereu alb!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: